Kritiek…. kan jij dat verdragen?

quarrel-2450680__340

 

hand-schreiben

 

Het is me deze week weer overkomen. Ik moest iemand, waar ik me aan stoorde, kritiek geven. Op zich is het helemaal niet erg maar dit persoon reageert heel naar. Ze wordt boos en ontkent alles, ook reageert ze met: Ja maar jij…..

Ik was zenuwachtig, in mijn gedachten formuleerde ik alle zinnen, hoe ik het kon gaan zeggen zonder dat ze boos wordt. Uiteindelijk ben ik maar begonnen en heb gezegd wat ik wilde zeggen maar hola! Meteen weer boos. Toen dacht ik wel even: Het ligt niet aan mij, ik heb het erg netjes gezegd. Wat is dat toch vervelend, enkel jaren geleden durfde ik dit ook echt niet te zeggen hoor, bang voor reacties. Tegenwoordig zeg ik alles waar ik me teveel aan stoor. Het moet er gewoon uit, de lucht moet gezuiverd.

Ik ga iets over mezelf vertellen, toen ik nog zo onzeker, zo’n pleaser was en ik wilde altijd alles goed doen. Kreeg ik dan een keer kritiek, dan dacht ik dat ik alles fout deed en wilde ik het nog beter doen. Als ik dit zo terug lees, vind ik mezelf helemaal niet leuk. Nu ben ik gelukkig positief veranderd en veel zekerder geworden. In die slechte jaren gaf ik ook steevast de verkeerde antwoorden bij kritiek. Ik zei: Ja maar jij hebt dit of dat niet gedaan of: Maar ik kon er niks aan doen want¬¶.. Dat zijn dus echt hele foute antwoorden.

Ten eerste moet je nooit in de verdediging schieten. Eerst laat je de kritiek even op je inwerken. Dan kun je het beste zo verder

  • Wat ik je hoor zeggen is…..
  • Het stoort je dat ik……
  • Duidelijk, dan zal ik nu uitleggen waarom ik het zo doe.¬†
  • Omdat het je stoort zal ik proberen het anders te doen.
  • Ik ben blij dat je het tegen me gezegd hebt, dan is er duidelijkheid.

Dat is verreweg de beste manier om te reageren. Gebruik ook geen woorden als: nooit en altijd. Jij doet nooit….ik moet ook altijd zeggen…. Dat geeft meteen heel veel irritaties. Vergeet nooit, misschien achteraf, om diegene te bedanken dat hij/zij jouw kritiek durfde te geven. Er is nu duidelijkheid tussen jullie, je weet waar een ander zich aan stoort en het valt niet mee om kritiek te geven en ontvang het dan rustig.

Natuurlijk gaat het in de heetst van de strijd echt wel eens fout hoor, hier ook wel maar ga dan achteraf nog even zitten en zeg het dan tegen elkaar. De lucht zuiveren is toch het mooiste wat er is in vriendschap en relaties. Succes!!

Geef een reactie